Calvin i Hobbes

Infotaula de llibreCalvin i Hobbes

Modifica el valor a Wikidata
Tipussèrie de tires còmiques i franquícia de mitjans Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorBill Watterson Modifica el valor a Wikidata
PublicacióEstats Units d'Amèrica,
18 novembre 1985
Creació18 novembre 1985
EditorialAndrews McMeel Publishing Modifica el valor a Wikidata
Format perHomicidal Psycho Jungle Cat (en) Tradueix
The Revenge of the Baby-Sat (en) Tradueix
Something Under The Bed Is Drooling (en) Tradueix
Weirdos from Another Planet! (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Personatges
Calvin (en) Tradueix
Hobbes (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Descriu l'univers de ficcióCalvin and Hobbes universe (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis
PremisMillor obra estrangera (1991) Modifica el valor a Wikidata

Calvin i Hobbes és una tira còmica escrita i dibuixada per Bill Watterson que relata, en clau d'humor, les peripècies de Calvin, un imaginatiu nen de 6 anys, i Hobbes, el seu enèrgic i sarcàstic, tot i que una mica pompós, tigre de peluix, que Calvin creu real.

La parella rep els seus noms de Jean Cauvin, teòleg reformista francès del segle xvi, i de Thomas Hobbes, filòsof anglès del segle xvii.[1] La tira còmica es va publicar diàriament des del 18 de novembre de 1985 fins al 31 de desembre de 1995, apareixent en més de 2400 periòdics i amb més de 30 milions d'exemplars venuts dels seus 18 llibres recopilatoris,[2] la qual cosa la converteix en un referent de la cultura popular fins i tot en l'actualitat.

Sota la seva aparent senzillesa, es troba una de les tires còmiques més complexes de finals del segle xx. A pesar que beu en part de les fantasies de Little Nemo in Slumberland de Winsor McCay,[3] les seves múltiples referències (El Quixot,[3] Hamlet,[3] Kafka,[3] Nietzsche,[3] Picasso[3]) i les reflexions de l'autor (en boca de Calvin) sobre art, cultura, política, filosofia, temes transcendentals (vida, mort, Déu) han convertit a Calvin i Hobbes en una de les tires còmiques de referència, que ha donat lloc a moltes i variades interpretacions per intentar abastar la magnitud de tot el que Watterson va llegar amb Calvin i Hobbes.[3]

La història està vagament situada en un típic suburbi de l'actual Oest Mitjà nord-americà, lloc probablement inspirat a la casa natal de Waterson a Chagrin Falls, Ohio. Calvin i Hobbes apareixen en la immensa majoria de tires, mentre que la presència de la resta de la família de Calvin és bastant més reduïda. Els temes més recurrents de la tira són les fantasies imaginades per Calvin (en les quals s'evadeix del món real), la seva amistat amb Hobbes, les seves entremaliadures, els seus punts de vista sobre temes polítics i culturals, i la interacció amb els seus pares, companys de col·legi, professors, i altres membres de la societat. Un motiu molt recurrent és la naturalesa dual de Hobbes, ja que Calvin el veu com un ésser viu mentre que la resta de personatges el veuen com un ninot de peluix. No obstant això, la tira no esmenta a cap figura política específica (com per exemple sí que ho fa Garry Trudeau en Doonesbury, que toca temes com l'ambientalisme o les enquestes d'opinió).[4] Algunes de les tires de Calvin comencen anunciant «els resultats de l'enquesta entre nens de sis anys» al seu pare, com si la seva posició en la família fos un càrrec electe.

A causa de les profundes conviccions anti-comercials de Watterson,[5] i la seva negativa a ser un personatge cèlebre, amb prou feines existeixen productes legítims de Calvin (tovalloles, tasses, etc.) a part dels propis dibuixos. Els escassos objectes oficials són cobejats per col·leccionistes.[6] Dos notables excepcions foren la publicació de dos calendaris de paret de 16 mesos i el llibre de text Teaching with Calvin and Hobbes (Aprenent amb Calvin i Hobbes).[7] Tot i això, la gran popularitat de la tira ha motivat l'aparició de molts productes no autoritzats (samarretes, clauers, etc.) amb Calvin i Hobbes, sovint incloent un llenguatge obscè molt lluny del que representen els personatges originals.

S'aprecia una influència de Peanuts a la sèrie. La visió de Calvin és el centre de l'obra, barreja la innocència d'un nen amb el cinisme adult. Hi ha una crítica social i un qüestionament sobre què és la realitat constant, reforçat pel grafisme. La localització és una àrea residencial nord-americana i les referències a la cultura pop i cinematogràfica local són molt freqüents.

  1. «Calvin and Hobbes Trivia». Arxivat de l'original el 2015-11-03. [Consulta: 12 maig 2007].
  2. «Andrews McMeel Press Release». Arxivat de l'original el 2005-10-26. [Consulta: 3 maig 2006].
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 Calvin y Hobbes: análisis de las tiras
  4. David Astor «Watterson and Walker Differ On Comics: En un encuentro Watterson criticó las tiras actuales, mientras que el autor de Beetle Bailey/Hi and Lois las defendía». Editor and Publisher, 04-11-1989, pàg. 78.
  5. Paul Dean «Calvin and Hobbes Creator Draws On the Simple Life». Los Angeles Times, 26-05-1987.
  6. «A Concise Guide To All Legitimate (and some not-so-legitimate) Merchandise». [Consulta: 16 març 2006].
  7. Teaching with Calvin and Hobbes. Playground, 1993. ISBN 1-878849-15-8. 

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy